Řez ozdoby zahrady
PÅ™estože oÅ™ešák nepotÅ™ebuje tak Äasté usmÄ›rňovánà jako ostatnà ovocné stromy v zahradÄ›, pÅ™esto už po deseti letech je potÅ™eba udÄ›lat jeho úpravu. TÃm, jak tento královský strom může v dobrých podmÃnkách dorůstat až do výšky ÄtyÅ™iceti metrů a pÅ™i silném vÄ›tru dokonce hrozà rozlomené jeho koruny, oÅ™ezat ho je vÃce než potÅ™ebné. A to i v pÅ™ÃpadÄ›, že je zdravý, bez napadenà dÅ™evokaznými houbami. ObÄas se na nÄ›m objevà suché vÄ›tve, které je možné, stejnÄ› jako ty nevhodné odstranit, aniž by doÅ¡lo k poÅ¡kozenÃ. Dodržet pro tyto kosmetické zákroky je potÅ™eba jedinÄ›. Provést je v dobÄ›, kdy je na nÄ›m listÃ.
Konec kvÄ›tna je tÃm nejlepÅ¡Ãm Äasem, ve kterém je možné provést základnà oÅ™ez stromu a úpravy jeho koruny. V pÅ™ÃpadÄ›, že k Å™ezu dojde na podzim, nebo v pÅ™edjaÅ™Ã, ztráta mÃzy, ke které pÅ™i tomto úkonu docházÃ, by strom oslabila. JejÃm vytékánÃm by se otevÅ™ely možnosti jak zamrznutÃ, tak by se Å™ezy staly bránou pro vstup nežádoucÃch infekcÃ. Na konci jara, kdy už je oÅ™ech olÃstÄ›n a venku je teplo, mÃza už tolik neproudÃ. Ale i tak je potÅ™eba pÅ™i Å™ezu silnÄ›jÅ¡Ãch vÄ›tvà zaÄistit Äerstvou ránu. AÅ¥ už Å¡tÄ›pkářským voskem, nebo vodou Å™editelnou barvou. Která musà zůstat nenaÅ™edÄ›ná. Tento způsob je vhodný pÅ™i svislém Å™ezu. Na vodorovném je nutné, obzvláštÄ› u vrcholových vÄ›tvÃ, je nutné kromÄ› nátÄ›ru vytvoÅ™it vhodnou stÅ™ÃÅ¡ku. Která zabránÃ, aby se v nÄ›m po deÅ¡ti nedržela voda. Pokud se pÅ™esto objevà praskliny, je potÅ™eba nátÄ›r zopakovat. NÄ›kdy i dvakrát.
Pokud se rozhodnete nejen oÅ™ešák proÅ™ezat, ale i zmenÅ¡it korunu, je potÅ™eba se pÅ™ipravit na nižšà úrodu. Která se ale po nÄ›kolika letech zase obnovÃ. Zásadnà vliv na množstvà oÅ™echů, které sklidÃte, má poÄasà na jaÅ™e. TÃm, že je oÅ™ešák vÄ›trosnubný a kvete dÅ™Ãv, než mu vyroste listÃ, je venkovnà teplota důležitým faktorem. SamÄà kvÄ›ty – jehnÄ›dy uvolňujà pyl na samiÄà kvÄ›ty na koncÃch vÄ›tvÃ. Které jsou miniaturnàa pokud v té dobÄ› klesne teplota pod nulu, zmrznou. A celá úroda je zniÄena. Â